Mire jó?

Több operációs rendszert futtathatsz egyidőben, kipróbálhatsz újakat, kompatibilitási problémákat küszöbölhetsz ki. Ha szervereket üzemeltetsz, energiát és és értékes hardvererőforrásokat takarítasz meg: egy fizikai szerveren futtathatsz több virtuális szervert, amelyek a hálózaton kívülről ugyanolyan fizikai szervereknek látszanak.

Partnerünk

Virtualizáció

Ha nem tudod mi fán teremnek a virtuális gépek, vagy kíváncsi vagy, hogyan tehetik egyszerűbbé a Te életedet is, ez a blog Neked szól!

Hirdetések

Linkek

SPétör UHU-Linux blogja
Lepenye Tamás webnaplója
Magyar Honlap Linkek
Harcolj a spam ellen! Katt ide!

Virtualizáció.lap.hu - Virtuális gépek minden mennyiségben. Minden, amit a virtualizációról tudni akartál!

VPS.lap.hu - mindent a virtuális szerverekről

Statisztikák

Google PageRank

Virtualizációval kapcsolatos jogok

2007.10.03. 19:35 | Balaa | 15 komment

Kíváncsi voltam, hogy a hány virtuális számítógépre lehet feltelepíteni az egyébként legális szoftvert és írtam a Microsoft ügyfélszolgálatának.

Idézek a válaszlevélből:

Virtual PC-n használt operációs rendszer is egyszeri használatnak számít. Tehát ha Virtual PC-n szeretné Windows XP-jét használni, ezt követően már nincs arra lehetőség, hogy egy másik gépen is használja azt, hacsak nem rendelkezik két különálló operációs rendszerrel.

Hoppá. Tehát ha ugyanazt az oprendszert teszem fel a virtuális gépre, mint a host gépemre, akkor megszegem a törvényt. Ki gondolta volna?

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr82184966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csiga 2007.10.03. 21:27:42

Pl. én...
Pedig nem is vagyok picipuha droid, csak általában logikusan gondolkodom...

Balaa · http://virtualizacio.blog.hu 2007.10.03. 21:49:42

Szerintem nem volt ennyire egyértelmű, de minden elismerésem a Tiéd.
Ez a kérdés egyébként elsősorban az üzleti felhasználás esetén fontos, engem is ezért érdekelt. Picipuha magasról tesz rái, hogy én vagy bármelyik másik mezei felhasználó hány virtuális gépre hány szoftvert telepít, de ha már van egy céged (ahol valóban komoly pénzeket spórolhatsz meg virtualizációval) akkor nagyon is foglalkoznak vele. Vagyis nem ők, hanem mondjuk az APEH meg a BSA. Más kérdés, hogy egy VHD-t el tudsz dugni a merevlemezeden úgy, hogy nincs az az ellenőr aki megtalálja... :)

Rwindx 2007.10.03. 22:07:32

"Picipuha magasról tesz rái, hogy én vagy bármelyik másik mezei felhasználó hány virtuális gépre hány szoftvert telepít, de ha már van egy céged (ahol valóban komoly pénzeket spórolhatsz meg virtualizációval) akkor nagyon is foglalkoznak vele."

Ha így lenne nem szponzorálnák erősen a BSA-t illetve SPA-t, aki meg nem keveset költ olyan tevékenységre, ahol ezt egyszerű bűncselekményként próbálja beállítani kb olyan szintűnek mint amilyen a gondatlanságból elkövetett emberölés. Függetlenül attól hogy az "áldozat" egy havi pár tízezer forintból élő diák, vagy egy cég ügyvezetője.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2007.10.03. 22:24:29

aki par tizezerbol el, az telepiccsen limuxot :)
ne lopjon szoftvert :)

Kuszi 2007.10.03. 22:43:56

De pl a Windows Server 2003 egyes verziói engedélyezik önmagukat virtuális gépen futtatni x darab esetben.

Ha jól emlékszem pl, a Datacenter Editions 1 éve korlátlan virtuális gépen futtatható. Persze ennek előfeltétele, hogy az összes szerverben található processzorra rendelkezzél licensszel.

Parapitty · http://parapitty.blog.hu 2007.10.03. 23:39:28

A virtualis gep is egy masik peldanya az oprendszernek, mintha masik fizikai gepen lenne.

Gabest 2007.10.03. 23:41:56

És mi van a klónozással? Egy jogtiszta virtuális windowst egyszerűen lemásolva rögtön kettő lesz belőle. (sysprepet most hagyjuk, vagy mégse, az az ördög eszköze ezekszerint)

grigorij (törölt) 2007.10.03. 23:58:23

Örülj, hogy válaszoltak...

Flashy7 2007.10.04. 00:05:00

Gabest: kettő lesz, de jogtiszta az nem lesz. attól még nem lesz legális hogy _elindul_.

Kula bácsi 2007.10.04. 00:39:04

Ki nem szarja le. A BSA meg megnyalhatja a zacsimat.

ROMANI ITE DOMUM! 2007.10.04. 07:25:24

De ha linuxot, freebsd-t, openbsd-t, stb. használsz, akkor nincs ilyen gondod. :)

Cato 2007.10.04. 08:10:04

Amúgy a picipuha tehet egy nagy szívességet. Sajnos az elmult 2 évben 3* kellett vasat cserélnem. Az utolsó után a jogtiszta xp profom-ra közölte a picipuha hogy ő eztet most már nem hajlandó ujra aktiválni és hogy kapjam be. Azóta a saját, kemény pénzért megvásárolt, jogtiszta oprendszeremet kénytelen vagyok illegálisan használni a saját számítógépemen... Ez milyen? :)

Totya 2007.10.04. 08:41:25

Cato, bazmeg felhivod az aktivalos telefont es beaktivaljak a legalis rendszeredet neked. ha a magyar microsoft baszakszik (vagy zarva van), akkor fogod a skypeot, teszel ra skypeout creditet, aztan ingyen felhivod a microsoft amerikai 800as szamat. es akkor ott aktivaljak be neked. ingyen. a kemeny penzen megvasarolt jogtiszta oprendszeredet barmikor be tudod aktivalni jol.

CoolR 2007.10.04. 08:48:37

Cato: "Az utolsó után a jogtiszta xp profom-ra közölte a picipuha hogy ő eztet most már nem hajlandó ujra aktiválni."

Ilyen esetben annyi lenne a teendő, hogy feltárcsázod az MS-t és közlöd velük, hogy van egy legális XP-d (gondolom OEM matrica, számla... amivel tudod igazolni, hogy az az XP a tiéd és legális). Ha minden igaz feloldják az aktiválás lock-ot és megint minden ok lesz. Legalábbis én így tudom.

Gyakorlatban olyan, mint Columbo felesége... mindenki hallott már róla de még senki nem látta.

Mukka · http://pozor.hu 2007.10.04. 09:24:47

Hostnak hasznalj OpenSource. Stabilnak stabil, tuzfalnak tokeletes, portforwardon es tavoli eleresen kivul masra ugysem kell. Egyebkent ver logikus, hogy ahany telepites, annyi licensz.

Akartok meg sot, huuuut, meg haaat?
Ha valakinek Campusos (tudjatok, magyar allam kontral MS szerzodes az ingyenes licence-ert az oktatasban) windows-a van, akkor apu/anyu le sem ulhet mailcsekkelni, mert neki nincsen ra joga. Bizony.

Ha egy forgalmazo ugy dont, hogy csak zold nostenyelefantoknak ad el a termekebol es azt is csak paratlan heten keddenkent, megteheti.
süti beállítások módosítása