Mire jó?

Több operációs rendszert futtathatsz egyidőben, kipróbálhatsz újakat, kompatibilitási problémákat küszöbölhetsz ki. Ha szervereket üzemeltetsz, energiát és és értékes hardvererőforrásokat takarítasz meg: egy fizikai szerveren futtathatsz több virtuális szervert, amelyek a hálózaton kívülről ugyanolyan fizikai szervereknek látszanak.

Partnerünk

Virtualizáció

Ha nem tudod mi fán teremnek a virtuális gépek, vagy kíváncsi vagy, hogyan tehetik egyszerűbbé a Te életedet is, ez a blog Neked szól!

Hirdetések

Linkek

SPétör UHU-Linux blogja
Lepenye Tamás webnaplója
Magyar Honlap Linkek
Harcolj a spam ellen! Katt ide!

Virtualizáció.lap.hu - Virtuális gépek minden mennyiségben. Minden, amit a virtualizációról tudni akartál!

VPS.lap.hu - mindent a virtuális szerverekről

Statisztikák

Google PageRank

Getting started

2007.09.24. 22:30 | Balaa | 2 komment

Kezdjük is el! Ha eddig nem értetted, miről szól ez az egész, most meg fogod. Ugyanis létrehozzuk első virtuális számítógépünket.

Az első lépés: Töltsük le a Microsoft Virtual PC 2007-et. http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/virtualpc/default.mspx

Most egyelőre ne hozzunk létre egy saját virtuális gépet, most egyszerűbb lesz megérteni a dolgokat, ha letöltünk egyet a netről. Ez egy SP2-es Windows XP, a legtöbb felhasználó számára tökéletes tanuló- és munkaterep. (A felajánlott két lehetőség közül mindegy, melyiket töltjük le) Egy számítógép merevlemezének a képét fogjuk letölteni tömörítve.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=21EABB90-958F-4B64-B5F1-73D0A413C8EF&displaylang=en

 

Indítsuk el az önkicsomagoló állományt, adjuk meg, hogy hová szeretnénk elhelyezni a virtuális merevlemezt. (kiterjesztése vhd, virtual hard disk)

Csak ezután telepítsük fel a Virtual PC programot. El fog indulni egy új virtuális gép varázsló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Válasszuk most a Create a virtual machine pontot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válasszuk ki, hogy hol tároljuk azt a vmc file-t, amely ezt a gépet azonosítani fogja, és adjunk neki egy nevet.(Ez egy pár kilobyte-os kis file, többek között azt tartalmazza, hogy a gép milyen paraméterrekkel rendelkezik) Javasolt ezt a file-t az alapértelmezettként megadott helyre (Doksik mappa) tenni.

Ezután ki kell jelölni, hogy milyen oprendszer lesz a gépen. Mi most egy XP-t fogunk használni, kiválaszthatjuk a listából. Ezután kiírja, hogy ő milyen virtuális hardvert javasol, de ehhez nem muszáj ragaszkodni. Ne ijedjünk meg, a virtuális lemez mérete nem fog egyből 65 Gb-ot elfoglalni a merevlemezünkön, csak mindig annyit, amennyire szüksége van. Klikkeljünk a Next-re.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután beállíthatjuk, hogy a virtuális gépnek mennyi memóriája legyen (Adjusting the RAM) vagy elfogadhatjuk amennyit a program ajánlott (using the recommended RAM) Ha több mint 512 MB memória van a gépünkben, akkor érdemes legalább 256 MB-ot adni a most készülő virtuális gépünknek, egyébként maradjuk a defaultnál. Next.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válasszuk ki, hogy Existing virtual hard disk. Ezután adjuk meg, hogy hol van az imént letöltött merevlemezünk, nyomjunk a next-re és kész is vagyunk.

Ezt követően ezt látjuk majd, ha az XP.vmc nevet adtuk virtuális gépünknek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kattintsunk a Start gombra, és már el is indult az épp most létrehozott virtuális gépünk. Egy ablakban indul el, és az az ablak tökéletesen úgy funkcionál, mint egy valódi gép monitora.

 A kísérletezésnek innentől kezdve már csak a fantázia szab határt. A virtuális gép teljesen független a host géptől (amelyiken fut), tehát akármit telepítesz rá, egyáltalán nem befolyásolja a host gépet, és fordítva. Ha akarod, le is formázhatod a merevlemezét vagy újratelepítheted az oprendszert. Kipróbálhatsz más oprendszereket anélkül, hogy új partíciókat kellene létrehoznod. De erről később részletesen.

Egy egyszerűen alkalmazható gyakorlati tipp: sokan szidják a Windows Vistát amiatt, hogy nem kompatibilis sok régi programmal vagy hardverrel (tipikusan nyomtatók és szkennerek). Itt a megoldás! Használd a virtuális gépet nyomtatásra, szkennelésre.

A következő bejegyzésben kitérek arra, hogy hogyan, és betekintést nyerünk abba, hogyan konfiguráljuk virtuális gépünket, hogyan tudunk fileokat mozgatni közte és a host gép között, hogyan varázsolhatunk rá internetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualizacio.blog.hu/api/trackback/id/tr26176080

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: abba » Blog Archive » Getting started 2007.11.13. 15:02:47

[...]hogyan varázsolhatunk rá internetet. Read the rest of this great post here [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laca0000 2007.11.30. 12:05:39

mivel csomagoljam ki ?

Balaa · http://virtualizacio.blog.hu 2007.12.02. 15:07:57

Ezek önkicsomagoló exe file-ok. Nem kell hozzá semmi, csak el kell indítani.
süti beállítások módosítása